A BYD a világ legnagyobb EV (BEV) gyártója!

A BYD a világelső EV, BEV gyártója

A BYD a világ legnagyobb EV (BEV) gyártója!

A BYD a világ legnagyobb EV gyártója!

A 2022-es év gyártói/regisztrációs adatait a VC Elements oldal dolgozta fel jól átteknithető kördiagrammba, ahol az egyes csoportokba a nemzetiség illetve a közös tulajdonosi érdekeltség alapján kerültek be a gyártók.

A statisztika az elektromos (BEV) és a tölthető hibrid (PHEV) járműveket veszi számba és a kialakult gyártó lista első 15 helyezettjét nevezi meg, gyártási darabszámmal és a 2021 évhez viszonyított növekedés %-val együtt.

A kétségtelenül rekordnak számító 10,3 millió db legyártott elektromos autó nem annyira meglepő annak, aki egy kicsit is elmerült ebben a témában, de az hogy a TOP15 gyártó birtokolja ennek a piacnak a 80%-át inkább lehet váratlan.

Említsük meg a neves és itthon is ismert márkákat:

  • a Volvo, ahol nem csak a személygépkocsik hanem a (nehéz)teherautók elektrifikációja is kiemelt célterület, ezen a listán csak a 13 helyre fért be, hiába a 15%-os növekedés.
  • A több földrészre és brand-re kiterjedő Renault – Nissan – Mitsubishi konszern által legyártott közel 336e db EV is csak a 10. helyre elég.
  • A 9. Mercedes-t és a 7. BMW-t megelőzve a Hyundai futott be 6-nak, a kemény munka és a 43%-os bázisévhez mért növekedés meghozta gyümölcsét.
  • Az 5. és 4. helyen részben-egészében amerikai gyártók, mégis komoly EU-s befolyással, a Stellantis és a GM. A multinacionális Stellantis 5. helye azért is lehet csalódás, mert a konszern kommunikált célja, hogy 2030-ra 75 különféle BEV modellt kínáljanak 14 márkanév alatt.

A dobogósok és a világelső BEV gyártó, a BYD:

  • A 3. helyen, egyben a legjobb európaiként a VW áll, a gyártás épp csak átlépte a 839e db-ot. Viszont az első 15 gyártó között ez a konszern tudott a legkevesebbet növekedni 2021-hez képest.
  • A 2. helyezett a Tesla. Elon Musk csapat hiába fogadkozott tavaly, mikor az első félévben visszaszorultak a 2 helyre, hogy év végére visszaszerzik az elsőséget, ez nem sikerült, sőt a lemaradásuk agresszívan nőtt, konkrétan megtízszereződött!!!!

A BYD az elektromos járműgyártás immár koronázott királya 2022-ben. Több mint 1858e db legyártott BEV-vel 211%-os növekedést produkált, több mint félmillió darabot vert rá a második helyezettre, és egymaga közel 500e db-al több elektromos járművet gyártott mint a TOP15-ben szereplő további 5 kínai gyártó összesen és így a lista második legnagyobb növekedését hozta.

A BYD gyár 2,4 tonnás furgonja, 7,5 tonnás és 19 tonnás össztömegű tehergépkocsijai már elérhetők Magyarországon is:

https://eurotrade.hu/elektromos-teherautok/

A BYD a világelső EV, BEV gyártója

 

forrás: https://elements.visualcapitalist.com/category/electrification/

#BEV #PHEV #BYD #etrucks

 

Share this post

(+36)34/556-655